Logo Marianne Y. Naerebout

Marianne Y. Naerebout

Drie maanden na mijn geboorte in Rotterdam vertrokken wij als gezin naar Curaçao, niet voor vakantie, maar mijn vader kreeg zijn aanstelling in het Caribisch gebied.
De beginjaren van mijn leven zijn dus enorm beïnvloed door de tropen. En alles wat daarbij komt, zee, zon en strand, palmbomen, cactussen, steelbands, maar bovenal kleur en nog eens kleur. Kleur in de mensen en hun kleding, kleur in hun huizen, kleur in de natuur en zelfs kleur in de taal en de muziek. Niet vreemd dat ik daarom als kunstenares zo op kleur gericht ben, het vormt de rode draad in mijn leven. En op zoek naar kleur reis ik heel graag. In volle verwachting van wat ik zal vinden, wat me zal beroeren.

Opleiding

Na Curaçao komt de hele familie terug naar Nederland. Ik ga naar school en voltooi in Rotterdam na de middelbare opleiding de Pedagogische Academie (nu PABO) en studeer vervolgens aan de St. Joost Kunstacademie te Breda.

Tropenrooster

De zoektocht naar kleur blijft bestaan en ik vertrek naar het buitenland. Daar krijg ik een baan op een school in Muscat te Oman aangeboden, waar ik vervolgens drie jaar zal blijven. Het tropenrooster geeft mij voldoende tijd om me op mijn kunst te richten en me als kunstenares te ontplooien. Ik ontmoet kunstenaars en maak vrienden onder de lokale bevolking.

Na drie sprookjesachtige jaren verhuis ik naar Damascus, Syrië. Deze stad ademt een sfeer uit die me diep raakt, al is die niet te vergelijken met Oman. De geur, kleurrijk krioelende mensen en de belangstelling voor elkaar geven me het gevoel thuis te zijn. In mijn kunst wordt de spiegeling van mijn eigen ontwikkeling steeds meer zichtbaar. Na vijf jaar Damascus woon ik vervolgens voor kortere perioden in Maleisië, Albanië en het West-Afrikaanse Gabon. Steeds meer ervaar ik het gevoel: “Er zijn geen grenzen… niet tussen landen, kleur, gevoel en beleving, alles is onbegrensd geworden”. Deze bevinding laat steeds meer positiviteit en levenskracht toe in mijn werk.

Liefde en toekomst

In 1997 word ik verliefd, vertrek naar Ft. Lauderdale, U.S.A., en trouw vervolgens in Las Vegas. Tien jaar werk ik vanuit Ft. Lauderdale en Breda. Maar altijd op zoek naar nieuwe kleuren, is het weer tijd om mijn zoektocht uit te breiden.

Momenteel verdeel ik als kunstenares mijn tijd tussen mijn ateliers in Breda (Nederland), Apricale (Italië) en Arusha (Tanzania). Allemaal landen die mij heel veel inspiratie geven en waar kleur volop aanwezig is. Het is aan mij deze invloeden te verwerken in mijn schilderijen, beeldhouwkunst, zeefdruktechniek, kunstopdrachten, styling en alles wat maar met kleur te maken heeft.

Inzet

Positieve initiatieven draag ik een warm hart toe. Zo ben ik voor Art Buddies beschermvrouwe (Nederland). Deze stichting helpt mensen met een beperking hun creatieve gaven te ontdekken. Bij de Stichting Karibu neem ik plaats in het Comité van aanbeveling. Zij zetten zich in voor het welzijn van straatkinderen in Rwanda. Daarnaast heb ik i.s.m. Rik Felderhof voor de stickting Sibusiso de zeefdruk “A great expectation uitgegeven. Sibusiso geeft de ouder(s) van kinderen met een verstandelijke beperking interne training. In 2011 beklom mijn broer en ik en een groep vrienden Mount Kilimanjaro voor Florentina Foundation, die o.a. een school hebben opgezet voor Masai kinderen in Arusha.

Kunst, het logboek van mijn leven

Het geeft mij veel plezier om mijn kunstuitingen te delen met zoveel mogelijk kleurenliefhebbers. Uw glimlach maakt de wereld een mooie plek om te leven en te creëren.

Pin It on Pinterest

Share This